Tradicionalni jesenski post bomo organizirali v Rimskih termah, od 12. do 14. oktobra.

Post je namenjen čiščenju uma in telesa. Program je zastavljen tako, da je dostopen vsakomur (v primeru resnih zdravstvenih težav se posvetujte s svojim zdravnikom): vadba joge, meditacija, masaža, sprehodi, priprava svežih zelenjavnih in sadnih napitkov ter počitek. Na postenje se predhodno ustrezno pripravimo. Navodila boste prejeli ob prijavi na zenyoga.celje@gmail.com Prijave zbiramo do 2. 10. 

Več informacij dobite na zgornjem elektronskem naslovu.

Vabljeni k branju prispevka ene izmed udeleženk pomladanskega posta, ki se skupinskih postenj udeležuje redno:

Razmišljanje o postu

Razmišljam, kaj naj napišem o postu. Kaj je sploh to post in čemu služi?

Malo sem pobrskala po zgodovini in presenetilo me je, da so post poznali že stari Egipčani, ki so se zaradi ohranjanja zdravja in mladosti postili enkrat mesečno. Ugotovili so namreč, da preveč hrane škodi. Ravno tako stari Grki, vključno s Pitagoro, Sokratom, Platonom, ki so zaradi boljše miselne sposobnosti  redno izvajali mesečne poste.

Postenje poznamo v vseh religijah, terapevtsko postenje pa dandanes izvajajo celo klinično po vsem svetu.

Seveda za izvajanje posta ni potrebno obiskati klinike. Z močno voljo, vztrajnostjo in podporo lahko enake učinke dosežemo tudi sami ali morda v organizirani skupini podobno mislečih.

Tu bi se navezala na postno prakso, katero poleg ostalih praks vadbe, seminarjev in meditacij, redno izvajamo z našo drago učiteljico Miro, dvakrat letno, spomladansko in jesensko čiščenje.  Ponavadi se organizira trodnevni post, sama temu pravim »vikend odklop«.

Priprave na post se seveda začnejo nekoliko prej, saj moramo telo postopoma pripraviti na zmanjševanje količine in vrste vnesene hrane. Če se držimo navodil, je priprava preprosta in sploh ni težko.

Naši posti so sklopi vadb, masaže, meditacije in druženja. Kuhamo zeliščne čaje, iz sadja in zelenjave stiskamo sveže sokove, enkrat dnevno si »privoščimo« še toplo zelenjavno juhico.

Te se najbolj veselimo, saj »nekaj na žlico« vedno prija, še posebej, če je narejeno skrbno, z občutkom in z ljubeznijo.  Vmesni čas je namenjen počitku in sprehodom.

Nekatere zvečer ponavadi rade smuknemo v savno, naredimo nežni piling, da telo prečistimo še od zunaj in lahko si predstavljate, da se po vsem tem počutimo lahkotno in osvobajajoče, morda izpuhti celo kakšen kilogram.

Pomemben del posta je tudi naše druženje. Različne osebe, različni značaji, iz različnih okolij in situacij smo tukaj združene, spoznavamo se, si pomagamo, se dopolnjujemo, se učimo druga od druge in vsaka doprinese delček svojega daru v to skupnost.

Za konec naj citiram še očeta zdravja, Hipokrata: »Lakota je mati zdravja, presitost pa izvor številnih bolezni. Človek nosi zdravnika v sebi. Treba mu je samo pomagati pri delu. Če telo ni očiščeno, bolj kot ga hraniš, več škode mu povzročaš.«

S postenjem pridobimo na boljšem počutju, smo bolj zdravi, imamo več energije in več ravnovesja v telesu in umu, lažje gremo življenju naproti in kot pravi meni zelo ljuba vadeča iz sosednje države: »LA VITA E BELLA«.

N. R.