zen-yoga

ZEN YOGA

Joga izvira iz Indije in je stara več tisoč let. Njen razvoj na Vzhodu so spodbujali duhovni mojstri, ki so razumeli naravno skladnost telesa in uma. Odkrili so gibe, ki spravijo telo v ravnovesje, ga povežejo z umom, in pomagajo pri vzdrževanju te skladnosti.

ZENYOGA je oblika joge, ki jo prakticiramo v Celju in v okolici od leta 1994, in je posledica dolgoletne prakse učiteljev, ki so z osebno prakso in prenašanjem znanja odkrili sodoben in današnjemu svetu ustrezen način, da joga ostaja to, kar izvorno je: duhovna pot, ki človeka s pomočjo telesnega in mentalnega treninga pripelje do bolj skladnega bivanja s samim seboj in okolico.

Zenyoga je posebna oblika joge, ki temelji na načelih šole kitajskega budizma (čan ali japonsko zen budizem).  V zenyogi je poudarek na treh načelih čan budizma:

  • spraviti telo v red,
  • spraviti dihanje v red,
  • spraviti um v red.

Zenyoga skuša spraviti v uravnoteženo stanje telo, dihanje in um s pomočjo širokega spektra telesnih položajev, z vajami za dihanje, diagnostiko, korekcijskimi vajami, masažo in drugimi manualnimi tehnikami ter meditacijo. Vključuje elemente hatha joge, kitajske daoyin in qi gong vaje, elemente borilne veščine kempo in meditacijske metode, kakor jih učijo mojstri čana na Vzhodu in Zahodu.

Treningi zenyoge so celostno naravnani, vaje se izvajajo dinamično in statično: od izvedbe različnih asan, nizov, dihalnih vaj, masaže in meditacije. Vsak se uči v lastnem ritmu, napredek je odvisen od zmožnosti, motivacije in odprtosti posameznika. V zenyogi ni tekmovanja in ni usmerjenosti le na telo.

Posebnost zenyoge so tudi vaje v parih, kjer je poudarjena medsebojna pomoč.

Primerna je za vse, ne glede na starost in spol.